top of page

YARI İNSANSI OLAN KARAKTERLER

nimfa.jpg

Satirler gibi yarı insan olan veya insan gibi görünen varlıklar. 

CENTAUR

Centor.jpg

Centaurlar, yarı insan yarı at olarak tasvir edilen mitolojik canlılar. Genelde kaos ve barbarlığın simgesi olarak kullanılsalar da centaurların en bilgesi ve adili olarak bilinen Kheiron (chiron) bu tanımın dışında kalır. Ünlü sayılabilecek bir başka satir ise, Herakles’in eşini kaçırmaya çalışan Nessus’tur.

SATİR

satyr.jpg

Satirler, yada Roma versiyonundaki Faunlar, genellikle belden aşağısı keçi olan ve bazen boynuzlar veya at kulaklarıyla da tasvir edilen doğa ruhları. Tanrıları, yine bir satir olan Pan (Roma mitolojisinde Faunus), ve/veya bazı kaynaklarda Dionysos’dur.

GORGONLAR

gorgon.jpg

Saçları canlı yılanlardan oluşuyor olarak tasvir edilen üç kız kardeş. Kardeşlerden ikisi ölümsüz (Sthenno ve Euryale) biri ölümlü (Medusa) olarak anlatılır. Başka kaynaklarda hepsi ölümlüyken lanetlenerek bu hale geldikleri de anlatılır. (Medusa, lanetlenir ve kardeşleri de laneti onunla paylaşırlar) Bazı kaynaklarda üçünün de bakışlarıyla taşa çevirme yetisi vardır fakat bazı yerlerde bu yeti sadece Medusa’dadır. 

SFENKS

sphinx.jpg

Yunan mitolojisine Mısır ile olan etkileşimler sonucu geçmiştir. Mısır’da insan, koç, veya şahin başlı, aslan gövdeli ve kuş kanatlı olarak tasvir edilirler. Bazı kaynaklar kanatları kartal kanadı olarak tanımlar ve bazı yerlerde aslan kuyruğu yerine bir yılan başı vardır. Herodot koç başlı sfenksleri Kriosfenks ve şahin başlıları Hieracosfenks olarak tanımlar. Ödip’in hikayesinde karşımıza çıkan sfenks dişi olsa da Mısır’da daha çok erkek olarak tasvir edilirler. Hesiod’a göre, Ödip’in karşısına çıkan sfenksin adı Phix olup Orthus ile Echidna, Cato, veya Chimera’nın kızıdır. Apollodorus’a göre Echidna ve Typhon’un kızıdır.

İHTİYOCENTAUR

ihtiyosentor.jpg

Üst gövdeleri insan, bir atın ön bacakları ve yarı gövdesi, ve balık kuyruğu ile tasvir edilirler. Bazen boynuz olarak ıstakoz kıskaçları vardır kafalarında. Aslında antik mitolojiden değillerdir ve 12. Yüzyılda literatüre geçmişlerdir.

SİRENLER

Siren.jpg

Homeros’un Odysseia’sına göre kuş gövdelive kadın kafalı canlılardır, fakat deniz kızı benzeri yarı balık kadınlar olarak da anlatılmaktadırlar. Kayaların üstünde oturup geçen denizcilere şarkı söylerler ve şarkılarını duyan denizciler büyülenerek gimilerinden atlayıp kayalara çıkmaya çalışırken boğularak ölürler. 

HARPİLER

harpy.jpg

Yarı kadın yarı kuş olarak tasvir edilen fırtına ruhlarıdır. Gökkuşağı tanrıçası İris’in kız kardeşleridirler. Kahin Phineas’a işkence etmeleri ile bilinirler.

NYMPHA

nimf.jpg

Nymphler, bir yer veya doğal oluşuma bağlı olan dişi doğa ruhlarıdır. Bağlı oldukları oluşumlara göre alt kategorilere ayrılırlar. Dryad: aslında meşe ağacı nymphlerinne verilen ad olsa da bütün ağaç nymphleri için genel ad olarak kullanılmaya başlanmıştır, Meliae: dişbudak ağacı nymphleri, Naiad: tatlı su nymphleri, Nereid: tuzlu su nymphleri, Oread: dağ nymphleri, Aurae: meltem nymphleri, etc.

EMPUSA

İnsan gibi görünselerde bir bacakları eşek bacağı ve öbür bacakları pirinçten olarac tasvir edilirler. Bazen tek bacaklı olarak anlatılırlar. (yine eşek bacağı veya pirinç veya bakırdan bir bacak) Bazı kaynaklarda çeşitli yaratıklardan dönüşerek kendilerini insana benzettikleri anlatılır. Güzellikleriyle ölümlüleri kendilerine aşık eder ve öldürürler. Kızı, kendisi veya takipçisi olarak Hekate ile ilişkilendirilirler.

MİNOTAUR

minotaur2.jpg

Yarı boğa yarı insan olarak tasvir edilen bir karakterdir. Mitoloji'de sadece bir Minotaur vardır. Minos'un söz verdiği üzere, Poseidon'dan aldığı boğayı kurban etmemesi üzerine, Poseidon ve Afrodit, Minos'un eşi Pasiphae'nin boğaya aşık olmasına sebep olmuş ve sonucunda Minotaur doğmuştur. Asıl adı Asterion'dur fakat 'Minos'un Boğası' anlamına gelen bir takma isim olan Minotaur daha çok kullanılmaktadır. 

bottom of page